📢 20% KORTING OP UW PROEFBOX + GRATIS LEVERING 🚚 ! KLIK HIER 

Home > Blog > Hondenvoer > 6 Tips om het gewicht van je hond onder controle te houden

6 Tips om het gewicht van je hond onder controle te houden

Een hapje voor mama, een hapje voor Fikkie. Niets zo gezellig als samen snacken voor TV. Aan die blik kan ik overigens toch niet weerstaan… 

Overschotjes van het avondeten? Niets gaat verloren! De hond zal het wel opeten. Ga eens mooi zitten? Dat verdient een snoepje als beloning! Het is toch ook zo’n braaf ventje hé… Baasje gaat nu even weg, maar hier is een lekkere kluif die je even zoet zal houden.

Sta je er wel eens bij stil hoeveel je hond snoept? Hem lekkers geven is misschien een teken van jouw liefde voor hem, maar hem fit houden is dat ook.

Een gezond gewicht draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Over de risico’s van overgewicht, kan je hier meer lezen. 

In dit artikel geven we je zes tips om het gewicht van je hond onder controle te houden. Eerst vertellen we je wat meer over waar het verschil ligt tussen een gezond gewicht en overgewicht. 

6 Tips om zijn gewicht onder controle te houden

1. Zet je hond regelmatig op de weegschaal

De snelste manier om op te volgen of je hond op gewicht blijft, is hem regelmatig wegen. Noteer het in een schriftje met de datum erbij, zo zie je meteen of er wat kilootjes zijn bijgekomen of niet. Twee kilogram lijkt misschien niet veel, maar als je hond van 10 naar 12 kg gaat, is dat alsof je als mens plots van 60 naar 82 kilogram gaat.  

2. Geef je hond voeding van hoge kwaliteit

De belangrijkste oorzaak van obesitas, is de kwaliteit van de voeding zelf. Krijgt je hond een lage kwaliteit van voer, dan zal hij ten eerste niet alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, maar wel veel troep zoals suikers en opvulmiddelen. Ten tweede zal hij zich niet verzadigd voelen en alsmaar meer willen eten. Vergelijk het alsof jij een doos donuts als ontbijt eet of een omelet met groenten. Je zal sneller terug honger krijgen na het eten van de donuts en je zal na je suikerpiek een dipje krijgen.

Geef je je hond een dieet boordevol met hoogwaardige nutriënten zoals het dieet van Dog Chef. Zo zal je hond zich sneller verzadigd voelen, door de juiste eiwitten en alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien stimuleert een proteïnerijk dieet de stofwisseling en helpt het bij de opbouw van spiermassa, spiermassa gebruikt op zijn beurt meer energie.

3. Weeg zijn voeding af

Afhankelijk van de behoeftes van je hond, mag hij een bepaalde hoeveelheid voeding per dag eten. Op de verpakking van hondenvoeding staat hiervoor vaak een indicatie afhankelijk van zijn ideale gewicht. Dit is slechts een richtlijn. Kijk ook naar het activiteitsniveau van je hond. Wanneer jullie elke dag drie uur gaan wandelen, dan verbruikt hij meer energie dan een hond die de hele dag op de bank ligt en enkel in het weekend eens een blokje om gaat.

Bij Dog Chef berekenen wij voor jou hoeveel gram je hond dagelijks nodig heeft. De vers bereide voeding zit verpakt in porties per dag. Probeer het hier. 

Krijgt hij naast zijn eten veel lekkers, dan moet je dit wel incalculeren. Je kan beter voor een gezond tussendoortje gaan zoals een stukje fruit of groente.

4. Volg een routine

Geef je hond elke dag rond hetzelfde tijdstip te eten en zorg ervoor dat hij zijn eten niet naar binnen schrokt. Als je hond de gewoonte heeft om te schrokken, dan kan je hem voeren in een anti-schrokbak of slow feeder. Maak het eens extra leuk en verdeel zijn eten in een speciale hondenpuzzel. Hiermee traint hij meteen zijn geheugen, van brainfood gesproken. 😉

5. Stop met tafelrestjes

Honden hebben een ander verteringssysteem dan mensen. Hun dieet is gebaseerd op meer vlees en zij verteren een aantal dingen die wij eten minder goed. Daarbij zijn er ook een voedingsmiddelen die wij eten die voor hen ronduit schadelijk zijn, zoals chocolade. Wij koken ook al eens graag met wat ajuintjes en look, beide giftig voor je hond. Wil je toch graag zelf koken voor je hond of wat van tafel geven, lees dan hier welk fruit en hier welke groente je mag geven.

6. Houd je hond in beweging

Een goed dieet is essentieel, maar voldoende beweging is net zo belangrijk. Ga elke dag een uurtje wandelen, las speeltijd in. Naast de positieve effecten op de gezondheid van zowel jou als je hond, versterkt dit ook nog eens jullie band. Een deel van de voeding dient uiteindelijk als brandstof, het zet zich om in energie die je hond verbruikt. Daarom is het belangrijk een goede balans te ontwikkelen tussen eten en bewegen. Wanneer je hond veel minder verbruikt dan dat hij eet, dan zal zijn buikje enkel ronder worden.

Votre navigateur est obsolète!

Mettez à jour votre navigateur pour afficher correctement ce site Web. Download Google Chrome

×